Nasza przygoda z Hiszpanią rozpoczęła się 24 lutego o godzinie 23:59 na parkingu przy ulicy Zgoda. Stąd wyruszyliśmy autokarem w stronę wrocławskiego lotniska, a 25 lutego o godzinie 6:05 wystartowaliśmy w kierunku Walencji.
Hiszpania przywitała nas deszczową pogodą, jednak widok rozłożystych palm wokół lotniska przypomniał nam o śródziemnomorskim klimacie tego miejsca. Wsiedliśmy w autokar i rozpoczęliśmy nasz ostatni etap podróży do Saragossy.
Po przyjeździe na miejsce zakwaterowano nas w odrestaurowanej secesyjnej kamienicy w sercu Saragossy.
Wieczorem tego samego dnia zostaliśmy zaproszeni na tradycyjną hiszpańską kolację. Mieliśmy okazję skosztować specjałów hiszpańskiej kuchni takich jak: tortilla de patatas, kanapki z iberyjską szynką serrano, panierowane kalmary, środziemnomorska sałatka z owocami, kiełbaski chorizo z ziemniakami polanymi sosem salsa, a na zakończenie uraczono nas czekoladowym deserem.